Zo richting de feestdagen krijg ik altijd enorme zin in stoofpeertjes. Het past heerlijk bij alle winterse gerechten en altijd met de kerst staan ze erbij op tafel als bijgerecht. Jummie. Tot een paar jaar geleden maakte de oma van mijn man ze altijd zelf, uiteraard met suiker. Ik heb echter een heerlijk recept voor stoofperen zonder suiker.
stoofperen zonder suiker
Stoofperen zonder suiker kun je gemakkelijk van te voren in grote hoeveelheden maken en invriezen. Ze zijn ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer, hier zijn ze meestal binnen 2 weken op haha dus die 3 maanden heb ik nog nooit gered. Voor de kerstdagen vind ik het altijd fijn om van te voren alvast flink wat te maken en in de vriezer te hebben. Dat scheelt weer last minute voorbereiding.
Ingrediënten
- 1500 gram stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
- 300 ml rode wijn
- 3 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 3 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 3 peperkorrels
- paar stukjes citroenschil
Bereidingswijze stoofperen zonder suiker
Ik schil als eerste de peertjes. Je kunt ervoor kiezen om het steeltje en klokhuis te laten zitten, zelf maak ik ze helemaal schoon en doe ze in 4 partjes. Dat eet straks makkelijker aan tafel. Ja ik hou van gemak!
Doe de peertjes in een grote stoofpan en giet de rode wijn erbij. Vul aan met water tot de peertjes bijna onderstaan. Bij teveel water krijg je niet een siroopachtige substantie. Voeg daarna de kruiden toe aan de stoofperen zonder suiker.
Breng alles aan de kook. Zet het daarna op een laag vuurtje en laat dit 2 uur stoven.
Even afkoelen en smullen maar van je suikervrije stoofperen! Let wel op dat je niet per ongeluk op een kruidnagel bijt. Ik probeer altijd van te voren alle kruiden er weer uit te vissen voor ik het opdien.
De stoofperen zonder suiker zijn lekker te serveren bij suikervrij roomijs, bij het kerstdiner of gewoon tussendoor opsnoepen.
stoofperen recept simpel
Natuurlijk heb ik ook een recept voor je om simpel stoofperen te maken volgens traditioneel recept.
Ingrediënten:
- 4 stevige handperen (bijvoorbeeld Gieser Wildeman)
- 750 ml rode wijn (bij voorkeur een niet al te zware rode wijn, zoals een Merlot of een fruitige rode wijn)
- 150-200 gram suiker (naar smaak)
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- Optioneel: schil van een sinaasappel of citroen, een vanillestokje
Instructies:
- Schil de peren, laat het steeltje eraan zitten en snijd eventueel een dun plakje van de onderkant zodat ze goed blijven staan.
- Doe de rode wijn, suiker, kaneelstokje, kruidnagels en eventuele toevoegingen (sinaasappelschil, citroenschil of vanillestokje) in een ruime pan en breng dit aan de kook.
- Zodra de wijn kookt, voeg je voorzichtig de peren toe. Zorg ervoor dat de peren volledig bedekt zijn met de rode wijn.
- Laat de peren op laag vuur zachtjes pruttelen. Dit kan afhankelijk van de peren en hun rijpheid tussen de 1,5 en 2 uur duren. Prik af en toe met een vork om te controleren of ze zacht worden.
- Wanneer de peren zacht zijn, haal je de pan van het vuur en laat je ze afkoelen in het vocht.
- Haal vervolgens voorzichtig de peren uit het kookvocht en plaats ze in een schaal.
- Als je wilt, kun je het kookvocht inkoken tot een dikkere siroop door het nog even op hoog vuur te laten pruttelen. Verwijder dan de kaneel, kruidnagel en eventuele toevoegingen.
- Giet de siroop van rode wijn over de gestoofde peren en laat het geheel afkoelen voordat je ze serveert.
Deze gestoofde peren met rode wijn hebben een diepere smaak en een prachtige rode kleur door de wijn. Ze zijn heerlijk als dessert geserveerd met een bolletje vanille-ijs of gewoon op zichzelf!
handige linkjes stoofperen zonder suiker
Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- geroosterde bloemkool
- makreelmousse
- feestelijke hapjes
- portabello
- knolselderij
Hoofdgerechten
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- Griekse involtini
- hertenstoofvlees
- rode rool met cranberries
- tonijn in dragonsaus
- retro runderrollade
- groentelasagna
Desserts:
- Amalfi Citroentaart Jamie Oliver
- eclairs met citroenroom en merengue
- glutenvrije nagerechten
- sinaasappelsherbet
- wafelharten maken
- Pasteis de nata
- Fruitig gebakje
- koekhuisjes maken
- Tiramisu
Laat je een reactie achter als je deze suikervrije stoofperen hebt gemaakt?
Je kunt ook de ecostoof gebruiken!
- Maria Montessori film – een prachtige verfilming - 25/04/2024
- Visolie voor kinderen en volwassenen – een omega-3 bron - 24/04/2024
- Wednesday S1 nu ook thuis te kijken op DVD en Blu-ray - 22/04/2024
Lianne
Monday 11th of October 2021
Ik prik de kruidnagels in een stoofpeer die bovenop ligt. Dan kan ik ze na afloop makkelijk terug vinden
ellen
Monday 11th of October 2021
Ohw dat is zeker een goede tip!