koude pastasalade recepten met spekjes, ham en tonijn – een zomeravond

Manlief was gister jarig en normaal mag je dan kiezen wat je wilt eten! Dus ik dacht nou dat wordt biefstuk met champignons pepersaus aardappeltjes en een groente. Maar nee manlief had met dit warme weer ook geen zin om uitgebreid te eten en stelde koude pastasalade recepten voor! Nou dat vond ik een goed idee. Kon ik gelijk de nieuwe Spelt volkoren penne pasta uitproberen die ik van de week bij de AH had gevonden. Als ik een pastasalade maak volg ik eigenlijk nooit een recept. Ik maak vaak 2 versies waar we een paar dagen van kunnen eten. Mijn moeder zou ook blijven eten en aangezien zij geen vlees eet zou ik 1 pastasalade met vis maken.

Voorbereiden heerlijk zomervoer

Tijd om de voorraadkast in te gaan en kijken wat ik nog had liggen. Pasta, mais, blikjes tonijn, pesto, knoflook en pijnboompitten waren op voorraad. Tevens hamblokjes en cherrytomaatjes in de koelkast.

Dus snel boodschappen gedaan voor de laatste ingredienten. Crème fraîche, soya cuisine, puntpaprika, rode ui, spekjes, champignons en rucola waren al snel bij gekocht. Je kan echt eindeloos varieren met koude pastasalades. En met dit warme weer ben ik vooral toe aan weinig werk en zo min mogelijk warmte van het fornuis. Zoveel werk zijn deze pastasalades gelukkig niet. Zet twee grote kommen neer en bereiden maar!

koude pastasalade recepten met tonijn

 Deze koude pastasalade is lactosevrij, suikervrij met spelt.

pastasalade met warm weer
  • 250 gram Spelt volkoren pasta penne
  • Half pakje soya cuisine
  • Paar flinke scheppen suikervrije pesto ( of zelfgemaakt kan natuurlijk ook! )
  • Half doosje cherrytomaatjes in vieren
  • 1 teentje knoflook fijn gesnipperd
  • Halve rode ui fijn gesneden
  • Rode puntpaprika in kleine stukjes
  • Half groot blik mais
  • 2 uitgelekte blikjes tonijn op olijfolie

Goed husselen. Voor het serveren wat rucola op je bord en wat pijnboompitten erover strooien als finishing touch en smullen maar van de koude pastasalade!!

koude pastasalade met ham en spekjes

koude pastasalade met ham en spekjes

Voeg 450 gram gesneden champignons en 2 bakjes met spekjes in de pan en laat dit goed gaar worden. Ik giet het overtollige vocht weg, sommige mensen vinden juist het spekvet nog lekker om te gebruiken. Roer er een hoog bakje Crème fraîche door en een paar flinke scheppen suikervrije pesto. Dit is je basis voor deze koude pastasalade met hamblokjes.

Kook ondertussen 500 gram Fusilli pasta ( tri colore geeft nog leuker effect)

Verder voeg je toe:

  • half doosje cherrytomaatjes in vieren
  • 1 teentje knoflook heel fijn gesnipperd
  • een halve rode ui fijn gesneden
  • rode puntpaprika in kleine stukjes
  • half groot blik mais
  • 2 bakjes hamblokjes.

Schep alles goed door elkaar. Warm lekker te eten, maar laat het gerust afkoelen en serveer deze pastasalade met rucola in een leuke pastaschaal. En altijd lekker af te toppen met goede olijfolie!

Afgesloten in de koelkast zijn de koude pastasalades nog 2 dagen te bewaren. (als het die kans krijgt )

Meer recepten

Recept 1: Koude pastasalade met ham en pesto dressing

Ingrediënten:

  • 250 g pasta (bijvoorbeeld penne of fusilli)
  • 150 g ham, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
  • 100 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 50 g rucola
  • 3 el groene pesto
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in een ruime pan met gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
  2. Meng de groene pesto, olijfolie en balsamicoazijn in een grote kom om de dressing te maken.
  3. Voeg de afgekoelde pasta, ham, paprika, cherrytomaatjes en rucola toe aan de kom met de dressing. Hussel alles goed door elkaar.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Zet de pastasalade in de koelkast om goed te koelen voordat je serveert.

Recept 2: Koude pastasalade met spekjes en avocado

Ingrediënten:

  • 250 g pasta (bijvoorbeeld farfalle of vlinderpasta)
  • 150 g spekjes
  • 1 rijpe avocado, in blokjes gesneden
  • 100 g feta kaas, verkruimeld
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in een ruime pan met gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
  2. Bak de spekjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. In een grote kom meng je de afgekoelde pasta, spekjes, avocado, feta, rode ui en peterselie.
  4. Besprenkel met olijfolie en citroensap en meng alles goed door elkaar.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Plaats de pastasalade in de koelkast om goed te koelen voordat je serveert.
koude pastasalade recept

Recept 3: Koude pastasalade met tonijn en olijven

Ingrediënten:

  • 250 g pasta (bijvoorbeeld fusilli of penne)
  • 2 blikjes tonijn op water, uitgelekt en in stukjes
  • 100 g groene olijven, ontpit en gehalveerd
  • 1 komkommer, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • 3 el olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in een ruime pan met gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
  2. In een grote kom meng je de afgekoelde pasta, tonijn, olijven, komkommer, rode paprika en lente-uitjes.
  3. Klop de olijfolie, rode wijnazijn en fijngehakte knoflook samen in een apart kommetje om de dressing te maken.
  4. Giet de dressing over de pastasalade en meng alles goed door elkaar.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Laat de pastasalade goed koelen in de koelkast voordat je serveert.

Geniet van deze verfrissende koude pastasalades met ham, spekjes of tonijn op warme zomerdagen of wanneer je maar wilt!

Lees ook deze blogs voor meer koude pastasalade recepten

Eet jij ook graag een koude pastasalade met warm weer?

Kijk hier voor handige spullen voor je koude pastasalade

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.